Jukka Perko - saksofonisti ja säveltäjä

Jukka Perko (s.18.2.1968) tuli ensimmäisen kerran suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 1986 Pori Jazz-festivaaleilla.Silloin, vasta 18-vuotiaan saksofonistin esiintymiset saivat ylistäviä arvosteluja kansainvälisestikin ja ura lähti huimaan nousuun.

Jo seuraavana vuonna Perko pestattiin Dizzy Gillespien 70th Anniversary Big Bandiin. Yhteistyö Gillespien kanssa jatkui kiertueiden muodossa kahden vuoden ajan Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Sittemmin Perko on esiintynyt solistina ja yhtyeittensä kanssa yli 30 maassa; Euroopassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja sekä Lähi- että Kauko-Idän maissa.

Lukuisten esiintymisten lomassa Perko aloitti vuonna 1988 opinnot Sibelius-Akatemian jazz-osastolla. Silloin alkoi myös edelleen jatkuva yhteistyö vibrafonisti Severi Pyysalon kanssa. Perkolla on ollut vuosien varrella nimekkäitä yksityisopettajia, mainittakoon vaikkapa Phil Woods ja Rick Margitza.

 

Bio Uutiset Yhteystiedot Kuvagalleria Hurmio-orkesterin sivut Poppoon kotisivut


Vuoteen 1989 mennessä Perko oli kiinnitetty jo UMOn, Suomen ainoan ammattilais-big bandin vakituiseksi jäseneksi; vuonna 1994 hän tosin luopui paikasta keskittyäkseen solistiuraansa ja säveltämiseen.


Perkon kyvyt tunnetaan myös klassisen musiikin piireissä. Niinpä hän onkin vieraillut solistina mm. Helsingin, Turun, Tampereen ja Lahden kaupunginorkestereiden sekä Avanti! -kamariorkesterin solistina. Näissä konserteissa hänen laaja-alaisuutensa on päässyt esiin esitetyn ohjelmiston liikkuessa barokkimusiikista aina moderniin konserttimusiikkiin.

Suomalainen runous on inspiroinut Perkoa säveltämään runsaasti musiikkia, mistä parhaimpana esimerkkinä Perko-Pyysalo Poppoon ja Vesa-Matti Loirin vuonna 1995 julkaisema "Uuno Kailas" -levy. Perkon viimeisin levytys, kotimaassa vuoden parhaana jazz-levynä Emma-patsaalla palkittu ensimmäinen suomalainen Blue Note -levymerkillä julkaistu "Music of Olavi Virta" puolestaan esittelee hänet omintakeisena sovittajana.

 

Jukka Perko

Perko on saanut runsaasti palkintoja ja huomionosoituksia osakseen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Muun muassa1989 hänet valittiin Suomen Jazzliiton toimesta vuoden jazz- muusikoksi ja 1993 Finland Festivalsin vuoden nuoreksi taiteilijaksi, ensimmäisenä jazz-muusikkona kautta historian.Vuosi 1993 oli muutenkin erityisen menestyksekäs: Perko saavutti Perko-Pyysalo Poppoon kanssa toisen sijan eurooppalaisten jazz-yhtyeitten kilpailussa Leverkusenissa, Saksassa. Uransa aikana Perko on palkittu kahdesti vuoden parhaasta jazz-levystä Emma -patsaalla; 1993 Perko-Pyysalo Poppoon "Garden of Time" ja 2000 Jukka Perko & Hurmio-orkesterin "Music of Olavi Virta" albumista.

Perko on toiminut vuodesta 1990 sivutoimisena tuntiopettajana Sibelius-Akatemian jazz-osastolla. Hän on vieraillut jazz-improvisoinnin opettajana ja luennoitsijana myös useissa oppilaitoksissa sekä kotimaassa että ulkomailla, mm. Australiassa, Norjassa, Saksassa sekä Venäjällä. Viime vuosina Perko on solistiuransa ohella keskittynyt erityisesti sävellys- ja sovitustyöhön. Hänellä onkin useita projekteja suunnitteilla erittäin laaja-alaisesti jo vuosiksi eteenpäin. Vuodesta 2002 lähtien hän on toiminut Helsingin Suomenlinnassa järjestettävän Viapori Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana.Merkittäviä esiintymisiä:


--Dizzy Gillespie Big Bandin kiertueet Euroopassa ja USAssa vuosina 1987-88.
-Kiinnitys Ronnie Scott's jazz-klubille Lontoossa 1993.
-Useita esiintymisiä EBUn jazz-workshop kokoonpanoissa vuosina 1986-97.
-vuodesta 1996 useita esiintymisiä suomalaisten sinfoniaorkesterien, mm. Helsingin, Turun, Tampereen ja Lahden kaupunginorkesterien solistina.
-Uuno Kailas -konserttisarja Poppoon ja Vesa-Matti Loirin kanssa 1995-96. -Kiertueet Saksassa ja Ruotsissa Nils Landgrenin Funk Unitin kanssa 1997-98.


Tunnustukset ja palkinnot:

1986 OKOn avainjazzmuusikko-palkinto
1987 Pekka Pöyry -palkinto
1989 Suomen jazzliiton Yrjö-palkinto (vuoden jazz-muusikko)
1990 II sija RAIn järjestämässä jazz-kilpailussa Roomassa
1991 Satakunnan kansa -lehden kulttuuripalkinto
1993 Finland Festivalsin Vuoden Nuori Taiteilija -palkinto
1993 Emma-palkinto vuoden parhaasta jazz-levystä (Perko- Pyysalo Poppoo: "Garden Of Time")
1993 II sija Perko-Pyysalo Poppoolle eurooppalaisten jazz- yhtyeitten kilpailussa Leverkusenissa, Saksassa.
1994 Pori Jazzin Vuoden Taiteilija -palkinto
1994 Nuoren Taiteen Suomi-palkinto Perko-Pyysalo Poppoolle.
2001 Emma-palkinto vuoden parhaasta jazz-levystä: Jukka Perko & Hurmio-orkesteri: "Music of Olavi Virta".

Levytykset ja tärkeimmät nauhoitteet:

Omalla nimellä:

Jukka Perko Quartet: Portrait by Heart
Andania ANLP-3, 1989

Perko-Pyysalo Poppoo: Garden of Time
Ondine/Octopus OCTO 401-2, 1993

Perko-Pyysalo Poppoo & Vesa-Matti Loiri: Uuno Kailas Ondine/Octopus OCTO 407-2, 1995

The Poppoo: Varia
Pori Jazz PJP-110, 1998

Jukka Perko & Hurmio -orkesteri: Music of Olavi Virta
(Blue Note), 2000

Jukka Perko & Virtuosi Di Kuhmo: Kaanaanmaa
(Blue Note, EMI Classics) 2002


Solistina:

UMO: Selected standards
CAJ-trio: Standard Time (Unkari)
Lasse Lindgren Band: Walkin' around (Ruotsi )

sekä useita radionauhoituksia omilla yhtyeillä ja solistina vuosina 1987-2002 sekä kotimaassa että ulkomailla.Takaisin etusivulle